Ivo's column - Week 14  

Pizza met ananas of gladiool?

Als het aan de president van IJsland ligt is het binnenkort afgelopen met de pizza Hawaii met ananas! President Guðni Jóhannesson ziet er wel wat in om fruit op pizza’s te verbieden en zaaide met deze uitspraak flink wat verdeeldheid onder de pizzaliefhebbers. Hoewel de president deze uitspraak opbiechtte voor een aantal kinderen haalde dit bericht in februari zelfs in Nederland de media.

Had iemand pizza besteld?

Pizza Romein

Hoewel ik vind dat een bromelia (ananas is een bromelia) best op een pizza past, denk ik dat een gladiool en een pizzadoos een nog betere combinatie vormen. Beiden hebben direct verband met Italië en de Romeinen.

De handige bak begraaf je gewoon in de grond. Op die manier heb je alle bollen op mooie afstand van elkaar

De dood of de gladiolen

Gladiatoren kennen we allemaal uit de Romeinse oudheid. De zwaardvechters (Gladius betekent zwaard) waren oorspronkelijk mannen en later zelfs ook vrouwen. In een amfitheater vochten zij op leven en dood en werden overladen met gladiolen als ze hadden gewonnen. Hier komt ook de uitdrukking ‘de dood of de gladiolen’ vandaan.

De handige pizzadoos met gladiolen. Ook leuk om cadeau te geven

 Een trotse bloem

Je kan dus stellen dat een gladiool niet zomaar een bloem is, maar een bloem die staat voor kracht, overwinning en trots en niet een knol om op te eten. Een knolletje dat iedereen zou moeten koesteren in de tuin, op het terras of op het balkon. Plant de gladiolen in een groep en zet er andere planten bij. Bijvoorbeeld een paar grasjes in combinatie met wat lagere planten. Door de langgerekte stelen verschijnen ze in de loop van de zomer als trotse bloeiende eye catchers tussen de andere planten.

Nadat Ivo de bak met gladiolen afdekte met een laagje aarde pootte hij er wat vrolijke tuinbloeiers op. Het hel zomerseizoen kleur in de bak

Pizzadoos

En om de president van IJsland tevreden te houden, hebben ze hem in een handige pizzadoos gestopt. Een doos gemaakt van aardappelmeel, die je ingraaft en waardoor je gladiolen meteen mooi gegroepeerd staan.

Ik twijfel alleen wel of ze het heel goed zullen doen in IJsland. Naja, dan moeten wij er maar wat extra planten. 😉

Gladiolen groet,

Ivo

Bakker logo nieuw

  Nieuwsbrief  

Ontvang al het leuks van PlantPlezier elke week in je mailbox!