Ivo's column - Week 39  

Oude Wijfjes

In mijn vorige twee columns heb ik het beide keren al over Rob gehad. Dat wil ik deze week maar eens overslaan. Alhoewel ik nu natuurlijk wel heel makkelijk een grap zou kunnen maken over het feit dat ik deze week in aanraking kwam met de Oude Wijfjes. :-)

Ik had overigens niet direct door dat ik met Oude Wijfjes te maken had, want Oude wijfjes zien er heel schattig uit en terecht laat je je makkelijk inpakken door hun bescheiden voorkomen. Oude Wijfjes voelen zich vrijwel overal thuis en kunnen erg genieten van een beetje zon, viel mij op.

Als je Oude Wijfjes kent, dan weet je misschien dat ze soms licht kunnen ruiken naar uien, terwijl op andere momenten de geur van zeep je tegemoetkomt. Ik wist dat niet, maar dit werd me toegefluisterd door iemand die in de buurt stond.

Aanvankelijk dacht ik nog dat Oude Wijfjes waarschijnlijk wel heel saai zijn. Ik bleek dit mis te hebben, want Oude Wijfjes hebben zeker ook een wildere kant en manifesteren zich als ze het naar hun zin hebben als echte Oude ‘hanggroep’ Wijfjes. Lekker bij elkaar, en het liefst hangend tussen wat rotsen, dijt zo’n klein groepje Oude Wijfjes al snel uit. En gezellig dat ze dat vinden, joh.

Tuttebellen zijn het ook. Over zo’n rotsblok doen ze niet moeilijk, maar wordt hen even iets in de weg gelegd en groeit er iets op hun pad, dan haken ze wat sneller af. Hier is dan typisch sprake van ‘Oude-Wijfjes-prinsessengedrag’. Ze vinden dat ze zich niet te veel hoeven te mengen met de rest. Hierover ben ik wel wat kritisch naar de Oude Wijfjes. Ik vind dat dit gedrag stamt vanuit de Middeleeuwen en niet meer past in de huidige tijd. Wat dat aangaat kunnen ze van onze Koningin Maxima nog wat leren. Eveneens een schoonheid en eveneens afkomstig uit Argentinië. Zij mengt zich toch ook tussen de mensen en heeft dit tot één van haar kwaliteiten verheven. Misschien een kleine les voor de Oude Wijfjes: ‘Je bent nooit te oud om iets te leren!’. Want ook al ben je sinds 1820 in West Europa dan nog hoef je het niet meteen in je bol te krijgen, lijkt me.

Ben je nieuwsgierig geworden naar de Oude Wijfjes. Bekijk hier een afbeelding.

Tot volgende week en een groene groet, Ivo

In de BLOOPER deze keer een pijnlijke verspreking van Rob. Gelukkig blijft hij er zelf heel rustig onder, want zo is hij.

In de BLOOPER deze keer een pijnlijke verspreking van Rob. Gelukkig blijft hij er zelf heel rustig onder, want zo is hij.

  Nieuwsbrief  

Ontvang al het leuks van PlantPlezier elke week in je mailbox!