Ivo's column - Week 11  

Niet voor één gat te vangen

De (Philodendron) Monstera ‘Monkey Mask’ zette mij aan het denken over de maskers die wij in ons leven vaak opzetten. Iemand die zegt dat hij of zij in alle situaties zichzelf blijft heeft het misschien over het masker dat altijd hetzelfde is. Ik denk dat dit heel saai kan zijn als je als partner van deze persoon met evenveel enthousiasme wordt begroet als de buurman/vrouw.

Ik denk dat iedereen zich in verschillende situaties anders gedraagt (een ander masker opzet), maar dat het altijd een deel is van hoe we zijn gevormd en waardoor we zijn wie we zijn.

Deze bijzonder plant zette mij door zijn naam aan het denken

Net als Rob

Laatst kreeg ik de opmerking dat men vond dat ik teveel op Rob ging lijken. Ik moest meer mezelf blijven. Natuurlijk luister ik goed als iemand feedback geeft, want daar kan ik van leren. Een ander ziet dingen die ik zelf misschien niet door heb. Natuurlijk kan ik wel proberen iemand anders te worden, maar waarom? Ik ben als vader nou eenmaal gevormd door mijn vader. Als tuinman ben ik voor een groot deel gevormd door Rob, doordat ik als 16-jarige al bij hem kwam werken. Ik weet zeker dat ik daarin dingen van hem over heb genomen. Ik heb bewust door hem geleerd te improviseren.

De Monstera ‘Monkey Mask’ is niet voor één gat te vangen

Een voorbeeld van vindingrijkheid

Een goed voorbeeld wat ik nooit zal vergeten, is dat hij op een dag werd teruggestuurd omdat iemand de planten niet mooi vond die hij met zorg bij elkaar had gezocht. Aan het einde van de dag kwam hij ‘zo genaamd’ met andere planten en vertelde tijdens de koffie hoe bijzonder deze ‘nieuwe’ planten waren. Dolblij was deze persoon met de planten. Rob had feilloos gezien dat deze persoon het masker van ‘kritische klant’ op had gezet en het gewoon ging om extra aandacht. ”Je niet voor één gat laten vangen”, noemde hij dat. Ik heb dit voorval uiteraard later, en met succes, gekopieerd.

Trots op Rob

Dus of ik bewust dingen van Rob overneem? Zeker, want ik geef je net het voorbeeld. Ik geloof meteen dat ik ook in mijn werk op tv onbewust dingen van hem overgenomen zal hebben. Dat gebeurt er als je al je halve leven met iemand optrekt. Is dat erg?

Ik denk het niet! Sterker nog, ik ben eigenlijk best blij met dat beetje Rob in mij. 😉

Groene groet, Ivo

Bakker logo nieuw

Gebruik actiecode PLANTPLEZIER bij je bestelling van de Monstera ‘Monkey Mask’

Wist je dat

De zegswijze ‘niet voor één gat te vangen’ teruggaat op het gedrag van konijnen, dassen en vossen? Zij graven holen (of burchten) met meer dan één uitgang. Je kunt ze dus niet vangen door één gat te ‘bewaken’.

  Nieuwsbrief  

Ontvang al het leuks van PlantPlezier elke week in je mailbox!