Ivo's column - Week 45  

Niet op de fles met een Jatropha

In mijn vlog in Robs Grote Tuinverbouwing vertelde ik dat ik hier, in mijn column op PlantPlezier, meer zou vertellen over de Jatropha, die ook wel schijtplant wordt genoemd. Met schijtplant wilde ik je natuurlijk naar mijn column lokken. :-)

Toch werd de plant in het verleden zeker voor medicinale doeleinden gebruikt. Hij werd ook wel purgeernoot genoemd, wat laxeren betekent. Gelukkig wordt hij hier nu niet meer voor gebruikt, want daar is hij te mooi voor.

Jatropha noem ik liever flessenplant

Ik zou de Jatropha liever flessenplant willen noemen. Een naam die hij natuurlijk dankt aan de knol die er uitziet als een fles.

plantplezier - ivo - flessenplant - jatropha

Een plantje met armen en handen.

Jatropha met armen

De officiële naam van de flessenplant is Jatropha podagrica. Aan de top van dit knolletje ontwikkelen zich korte zijscheuten die weg hebben van een soort armpjes met handvormige bladeren. Mij lijkt zo’n plant super handig voor mensen die wel een handje extra kunnen gebruiken. En wie kan dat niet?

Voor de bewezen diensten wil deze flessenplant met armen wel wat terug. Graag volle zon, vochtige, maar geen natte aarde en humusrijke grond. Als hij benen zou hebben gekregen regelde hij dit waarschijnlijk zelf, maar zover is de evolutie van deze plant nog niet.

Jatropha kan overal

De Jatropha is een bijzonder plantje dat eigenlijk in bijna iedere ruimte, mits met voldoende licht, een plaats kan krijgen omdat het plantje tussen de 30 en 50 centimeter groot wordt. In de zomer kan het plantje makkelijk naar buiten. Hier zijn vlinders heel blij mee, want ondanks armen en hand(vormige) bladeren is er één ding waardoor dit organisme toch echt tot plant gerekend mag worden en dat is omdat het bloeit. Veel vlinders zijn dol op de nectar van de samengestelde bloemen, die in grote getalen hun prachtige oranje, rode kleur laten zien.

plantplezier - bloemen - jatropha

De mooie bloemen van de flessenplant

Explosief plantje

Het plantje heeft zowel mannelijke als vrouwelijke bloemen. Nadat de vrouwelijke bloemen zijn bevrucht kunnen er ronde groene zaaddozen aan de plant verschijnen. Er zitten meestal twee à drie zaden in van zo’n twee centimeter groot. Net als de springbalsemien heeft de Jatropha er ook een handje van om de zaden te lanceren. Als de zaaddozen rijp zijn exploderen ze.

Je eigen Jatrophakwekerij starten?

Ben je er vroeg genoeg bij dan ben je dit voor en heb je goede kans dat je de zaadjes kunt opvangen en hieruit weer heel makkelijk nieuwe plantjes kunt opkweken. Ook die plantjes krijgen weer nakomelingen en de generatie erop ook weer, enzovoort. Voor je het weet heb je een goed lopende Jatrophakwekerij. 😉

Succes ermee en groene groet, Ivo

Jatropha tip van Rob: Als de Jatropha zijn blad laat vallen dan moet je direct stoppen met het geven van water. Doe je dit niet dan gaat de plant rotten. De plant heeft een rustperiode nodig. Vroeg in het voorjaar begint hij weer met het geven van prachtige bloemen, vervolgens verschijnt ook het blad.

Jatropha tip van Rob: Als de Jatropha zijn blad laat vallen dan moet je direct stoppen met het geven van water. Doe je dit niet dan gaat de plant rotten. De plant heeft een rustperiode nodig. Vroeg in het voorjaar begint hij weer met het geven van prachtige bloemen, vervolgens verschijnt ook het blad.

  Nieuwsbrief  

Ontvang al het leuks van PlantPlezier elke week in je mailbox!