Ivo's column - Week 08  

Geen narcissen met wilgen vergelijken

Nederland heeft een gematigd zeeklimaat met relatief milde winters, milde zomers en het hele jaar door kans op neerslag. Dit is al een hele tijd zo. Toch hebben wij het idee dat Nederland vroeger een land was met alleen maar hele stevige winters. Misschien komt dat door schilderijen uit de Gouden Eeuw waarin nogal eens wat wintertaferelen zijn afgebeeld of onthouden wij gewoon de strenge winters beter omdat ze meer indruk op ons maken. 😉

‘Nou Ivo, toch zie ik dat het klimaat in Nederland helemaal van slag is. De prunus bij mij in de tuin staat nu al in bloei’. 

Veel mensen zien regelmatig apocalyptische onheil in de komst van een paar bloemetjes in het voorjaar. Men denkt dat ons klimaat zo drastisch aan het veranderen is dat er nu plotseling bloemetjes bloeien op momenten waar het nog geen tijd voor is. Nu ga ik niet beweren dat de zeespiegel niet stijgt, maar een bloeiende Koreaanse Prunus is in ons kikkerlandje geen goede graadmeter voor klimaatverandering.

‘Maar de narcissen bloeien toch altijd veel later?’ 

De narcis is een bloem die zijn ‘wortels’ in het middellandse zeegebied heeft. Hierdoor heeft de narcis andere condities nodig om tot bloei te komen dan onze inheemse soorten. Dit geldt ook voor andere planten die hier van oorsprong niet vandaan komen . Zo is bijvoorbeeld de lengte van de dag voor sommige planten belangrijker dan de temperatuur om tot bloei te komen.

Van echt een vroeg voorjaar kun je dus eigenlijk pas spreken als bijvoorbeeld onze inheemse wilg eerder gaat bloeien of de taxus al in februari stuifmeelwolken verspreidt in plaats van in maart. Gelukkig is dat nog niet aan de hand.

Met een geruststellende groet, Ivo

  Nieuwsbrief  

Ontvang al het leuks van PlantPlezier elke week in je mailbox!