Ivo's column - Week 10  

meeveren, aanpassen en verjongen

Ik denk dat planten vaak slimmer zijn dan mensen. Planten hebben zeer bruikbare eigenschappen die bij mensen vaak ook aanwezig zijn, maar door emoties worden geblokkeerd.

Meeveren

Daar waar planten bijvoorbeeld flexibel zijn en meeveren met de wind, neigen mensen te verstarren op het moment dat de wind uit een andere hoek komt dan verwacht.

Aanpassen

Een plant past zich daarnaast actief aan nieuwe situaties aan en zorgt altijd dat er evenwicht is. Zo laat een plant in een droge zomer wat blad vallen zodat hij minder vocht verliest. Wortels en bladeren houden namelijk contact met elkaar. Dus ook als je de wortels van een plant beschadigt zal dit effect hebben op de bladeren. De plant kan met minder wortels minder water opnemen en zal blad laten vallen of minder bladeren maken als er nog geen blad aan de bomen zit.

Wij mensen daarentegen neigen er juist naar om vast te houden aan onze ‘oude’ leef- en werkgewoontes ten tijden van verandering. Denk bijvoorbeeld aan het willen behouden van een luxe woning bij naderend ontslag of het vasthouden aan cultuur na migratie.

Verjongen

Sommige planten weten daarentegen zelfs van een nood een deugd te maken. Als je hen uit hun bestaande situatie haalt, deelt en opnieuw uitpoot, krijgt een plant een nieuwe groei-impuls. De nieuwe situatie – een verse bodem – werkt dus juist verjongend.

Misschien moeten wij mensen ook eens af en toe worden opgetild en van bodem gewisseld. Om flexibel te blijven en niet vast te roesten in de overtuiging dat jij alleen dáár maar kunt leven, dat die ene plek alleen van jou is. Want, uiteindelijk word je hierdoor maar een rottige oude plant. 😉

Veel PlantPlezier, Ivo

P.s. Nog een aansluitende plantentip. Omdat bladverliezers nog geen bladeren hebben gemaakt, is het voor veel bladverliezende bomen, struiken of hagen nu tijd om ze te (ver)planten.

  Nieuwsbrief  

Ontvang al het leuks van PlantPlezier elke week in je mailbox!