Ivo's column - Week 19  

De Mandevilla heeft me aan het denken gezet

Wekelijks denk ik na over een plant die ik wil behandelen in mijn vlog en column. Soms vraag ik Rob of hij nog een leuk plantje kent, en dat is dan meestal ook wel zo. Want Rob kent alle planten. 😉

Met Rob in de auto praten over IJsheiligen

Deze week zaten we samen in de auto en hadden het over de planten die we na IJsheiligen (13-15 mei) weer in de tuin kunnen gaan zetten. Rob stelde daarom voor eens te vloggen over de Mandevilla omdat het een plant is die eigenlijk iedereen verrast die hem nog niet kent met bloemen van mei tot ver in de herfst.

Mandevilla in Spanje

Natuurlijk ken ik de Mandevilla en omdat ik weleens tuinklussen in Spanje heb gedaan heb ik hem daar ook zien groeien en bloeien. Ik zal eerlijk zijn, in eerste instantie was ik een beetje jaloers op Spanjaarden die met name in het zuiden van Spanje planten kunnen laten groeien die wij alleen als tuinbloeiers kennen. Planten die bij ons na een lente, zomer en een stukje herfst weer zijn verdwenen. Ik vond het zonde van de mooie planten.

Mandevilla in Nederland

Toen ik me realiseerde dat wij in onze tuinen een eigen Mandevilla hebben, de Vinca, bedacht ik ineens dat we met ons klimaat eigenlijk veel meer kunnen dan Spanje. Dankzij ons gematigde klimaat kunnen we meer vaste planten poten en kunnen we in de warme maanden planten bij poten, zoals een schitterende Mandevilla. Spanjaarden hoeven niet te proberen onze Vinca in de tuin te zetten. In de winter zal hij het best doen, maar dan bloeit hij niet. In de zomer is het echt te warm ook al kan de Vinca goed tegen een stootje.

Tot ver in de herfst trompetbloemen

Kortom ons klimaat is geweldig. Het enige dat we één keer per jaar moeten doen is de Mandevilla in een mooie pot op ons terras zetten. Af en toe wat bijmesten en genoeg water geven. Wat we terugkrijgen is meer dan een seizoen lang schitterende trompetbloemen in de kleuren roze, geel, wit of rood. Ik ben nu nog meer enthousiast geworden over de Mandevilla dan ik al was. Ik ga dat eens even in het rond trompetteren.

Groene groet, Ivo

Bestel nu je eigen Mandeville met actiecode PLANTPLEZIER, begin met genieten en trompet het voort!

 

  Nieuwsbrief  

Ontvang al het leuks van PlantPlezier elke week in je mailbox!