Ivo's column - Week 38  

Liever geen Champagne

Als iemand zegt: ‘Ik geef niet om een tuin’ dan klinkt dat voor mij als iemand die liever thuis blijft dan dat ’ie op vakantie gaat, liever water drinkt dan Champagne én liever voetbal kijkt met een doek voor z’n ogen en een koptelefoon op. Kortom die mensen bestaan niet. Een tuin is emotie en bijna net zo essentieel als eten.

Planten zijn de basis van al het leven op aarde en met een tuin beleef je de jaargetijden. Ik denk dat je bewuster leeft als je hier regelmatig even bij stilstaat en dat doe ik dan ook. Met jaargetijden wordt een jaar niet een lange reeks van activiteiten die op 31 december eindigt met een diepe zucht en de tekst: ‘Het jaar is weer omgevlogen’. Alle fases in een tuin vertegenwoordigen het leven en geven mij een speciaal gevoel.

De zomer is het seizoen waarin beloften van het voorjaar worden ingelost; Planten zijn gegroeid en staan er mooi fris, groen en stevig bij. Vaak rijd ik in mijn vrije tijd wel eens rondje langs tuinen die ik in onderhoud heb. Ik krijg bij het zien van de tuinen vaak een gevoel van trots als het is geworden hoe ik het in het voorjaar had bedacht.

De herfst is voor mij het moment van afscheid nemen. Ik geniet enorm van de prachtige bladverkleuringen en najaarszon door de takken. Planten zijn uitgegroeid en hebben zich klaargemaakt voor de volgende generatie of een volgend jaar. Een beetje melancholisch gevoel, maar ook wel weer lekker. Ik weet namelijk dat dit afscheid, nieuwe plannen maken betekent in de winter.

Ik vraag mij werkelijk af wie er niet kan genieten van de silhouetten van grassen of takken met een laagje rijp. Het leuke van de winter vind ik dat het lijkt alsof er rust is, maar dat ik het voorjaar al weer voel aankomen. Een gevoel van sympathie omdat de rust niet is wat het lijkt. Het is eigenlijk een nieuwe start met plannen maken. Jammer genoeg zien veel mensen dit niet.

Tja en dan het voorjaar met de verrassingen; Welk plantje komt terug en welke niet? De passie van alle bloesem die bloeit en schreeuwt om bestoven te worden. Het gevoel van een nieuw begin!

Met een tuin beleef je meer. En denk nou niet, ik heb geen tuin. Ook met een bak op een balkon of plantjes in de vensterbank van een raam dat uitkijkt op een boom in de straat kun je de jaargetijden beleven. Je moet er alleen even tijd en aandacht voor nemen; Zet het in je agenda! 😉

Tot volgende keer.

Goede groet, Ivo

 

  Nieuwsbrief  

Ontvang al het leuks van PlantPlezier elke week in je mailbox!