Ivo's column - Week 35  

Lekker zuur

Deze week zijn we te gast bij Oos en Aaltje. Een gezellig Amsterdam stel dat de verantwoording op zich heeft genomen om het familiebedrijf voort te zetten dat door de grootvader van Oos is opgezet. Een bedrijf dat onder andere uitjes en augurken in het zuur maakt.

Ik vind het bijzonder als een bedrijf van generatie op generatie doorgegeven wordt. Het tuinbedrijf van Rob is daar ook zo’n voorbeeld van en werd door de grootvader van Rob opgezet.

Zelf ervaar ik nu aan den lijve hoe bijzonder het is om in de voetsporen van iemand te treden. Al voelt af en toe ook een beetje dubbel. Je probeert jezelf te blijven en je eigen koers te varen, maar ook te leren van je voorbeeld. Het zijn grote schoenen waarin ik probeer te stappen en ik vraag me soms af of ik wel net zulke grote voeten zal krijgen als Rob. Niet letterlijk natuurlijk. 😉

Toen Rob begon als tuinman reageerde heel veel mensen uit de groensector heel kritisch op hem. Gek eigenlijk hoe iemand die zich voor iets inzet vaak in eerste instantie met kritiek wordt overladen. Gelukkig reageerde het publiek wel positief en kon Rob laten zien dat tuinieren leuk is en iedereen dit op zijn eigen manier kan doen. Dat je ook niet per se een groenopleiding gevolgd hoeft te hebben om tuinieren als hobby uit te oefenen.

Inmiddels is hij al meer dan dertig jaar op televisie. Hij betekent veel in het leven van veel kijkers, maar is eindelijk ook in de groenbranche een autoriteit geworden. Iedereen kent Rob, ook als mensen zeggen dat ze niet naar ‘ons soort’ (tuin)programma’s kijken.
Waarom een man als Rob na al die tijd nog geen lintje van de Koning heeft gekregen, begrijp ik niet. Iemand die zoveel voor één van Nederlands belangrijkste exportproducten heeft betekend. Iemand die verantwoordelijk gehouden mag worden voor het op de kaart zetten van tuinieren.

Grappig hoe die augurken van Oos en Antje mij zo aan het denken zetten. Een leuke plant ook hoor, augurken, alleen meer iets voor volgend voorjaar. Wist je dat veel mensen in september vaak denken dat het seizoen voor ‘moestuinieren’ helemaal voorbij is. Het leuke is dat je nu juist al kunt beginnen met je kruidentuin voor volgend jaar. Zaai nu je winterharde kruiden, dan heb je volgend voorjaar al een leuke start voor een vervolg van je moestuin. Kies hier je eigen kruiden. Overigens zijn kruiden ook gewoon leuk in bakken op het terras of balkon.

Groene groet, Ivo

Blooper 3 sept 2016

P.s.  Regelmatig gaat er ook bij ons wel eens wat mis. Bekijk de BLOOPER van deze week.

 

 

  Nieuwsbrief  

Ontvang al het leuks van PlantPlezier elke week in je mailbox!