Ivo's column - Week 26  

Leedvermaak?

Deze week zijn we te gast bij Cora en Gerrit. Een echtpaar met een huisartsenpraktijk. Met de voorbereiding op de tuin van Cora en Gerrit moest ik even aan een plantje denken waarin veel mensen zich waarschijnlijk zullen herkennen.

Wij mensen zijn soms net planten. Als we het goed hebben ga je dat, net als bij planten, na een tijdje aan ons zien. Als planten het goed hebben groeien ze beter, wij mensen doen dat ook. Na de zomervakantie is de aarde, bij wijze van spreken, een paar mensenkilootjes zwaarder ;-). Kilootjes die er bij thuiskomst weer afgetraind, gewerkt en gelijnd worden. Inmiddels zijn we al weer een paar weken onderweg en de meesten van ons zien misschien hun streefgewicht al weer naderen, of hebben dit bereikt.

Toch zouden we het liefst voor onze vakantie van onze huisarts willen horen hoe we gewoon zoete witte wijn, bier en saté kunnen drinken en eten zonder al te veel inspanning te hoeven leveren om niet zwaarder te worden. Onze huisarts zou ons vertellen dat dit een natuurlijk proces is en dat wij als mensen zo zijn geprogrammeerd dat als we het goed hebben, we neigen reserves aan te leggen. Vetreserves die een onderdeel zijn van onze overlevingsstrategie waardoor we in vroegere tijden met minder voedsel hoefden te doen als er voedselschaarste was.

Het opslaan van reserves deed me aan de Adenium denken. Ook wel woestijnroos, impalalelie of kleine boabab genoemd. Dit plantje lijkt wel een beetje op ons. Als het plantje het zwaar heeft (en in de hitte van de woestijn staat) wordt het steeds slanker. Dan breekt er een andere periode aan voor dit plantje. Wat voor ons vakantie is, is voor dit plantje een periode van regen. Snel slaat de Adenium vocht op in de wortels en deze wortels dijen hierdoor enorm uit. Deze grote vochtreserves heeft het plantje nodig om de komende periode te kunnen overleven.

Grappig dat we zelf heel slank willen zijn, maar juist deze eigenschap van dit bijzondere plantje zo waarderen. We vinden het prachtig om de wortels van dit plantje op te zien zwellen. Of is hier sprake van leedvermaak?

Groene groet, Ivo

Heb je interesse in de Adenium? Dankzij Bakker.com heb je dit artistieke plantje met actiecode PLANTPLEZIER zo in huis

BLOOPER

Ivo vond dat er veel meer showelement in de tekst van Rob moet zitten en zet de bladblazer aan

  Nieuwsbrief  

Ontvang al het leuks van PlantPlezier elke week in je mailbox!