Ivo's column - Week 43  

Je hebt laatbloeiers en droogbloeiers

Ieder jaar heb ik weer veel plezier in het planten van voorjaarsbloeiende bollen in de tuin, waarvoor het nu het moment is. In tegenstelling tot veel ander tuinwerk, zie je niet direct resultaat van het bollenplanten maar dat maakt het juist zo leuk!

Veel mensen bij wie ik de tuin in onderhoud heb, zijn in het voorjaar namelijk alweer vergeten dat de bollen in het najaar zijn geplant. Dus als vervolgens in het voorjaar de neuzen boven de grond komen, worden ze verrast.

Bakken die ik opmaak, beplant ik meestal in lagen; ook wel ‘lasagnebeplanting’ genoemd. In de onderste laag zet ik de laatbloeiende voorjaarsbollen zoals tulpen. Daarboven plant ik vervolgens een middelbloeiende voorjaarsbol zoals een hyacint, gevolgd door vroegbloeiende voorjaarsbollen zoals de krokus. Als laatste dek ik de bollen af met een laag winterbloeiende violen. Nadat de violen zijn uitgebloeid en de eerste verrassing boven de grond uitkomt, volgen er onverwacht nog twee. Ik ken niemand bij wie dat geen succes is.

Het moet een van mijn eerste keren zijn geweest toen ik in het najaar op pad werd gestuurd om de bakken bij een aantal klanten op te maken. Ik was nog druk bezig te onthouden welke bollen vroeg-, middel- of laatbloeidend zijn. Met zekerheid wist ik dat de krokus vroeg in het voorjaar bloeit. De tuin waarin ik dat najaar aankwam, stond er echter vol mee en dus vroeg ik me af: ‘Was dit een foutje van de natuur? Waren dit nu laatbloeiende krokussen of juist extreem vroegbloeiende krokussen?’

Rob moest lachen toen ik hem dit vroeg. Het bleek helemaal niet om een krokus te gaan, maar om een Colchicum, ofwel herfsttijloos ook wel droogbloeier genoemd. Een najaarsbloeiende bol dus, die een bloemetje heeft dat lijkt op een voorjaarsbloeiend krokusje. De verrassing was dit keer geheel voor mij en ik vergeet dit bolletje dan ook nooit meer. Af en toe plant ik zelfs groepjes Colchicums in een tuin als verrassing voor de verrassing. Ik heb er al veel succes mee gehad. Najah, bollen planten is eigenlijk altijd een succes!

Bollen groet, Ivo

P.s. Via deze weg wil ik iedereen bedanken die me afgelopen week feliciteerde met mijn verjaardag.

 

  Nieuwsbrief  

Ontvang al het leuks van PlantPlezier elke week in je mailbox!