Ivo's column - Week 30  

Juli is vakantie

Het maakt niet uit wanneer je vakantie plant. Met het naderen van de datum begint iedereen te puffen en te kreunen. Uiteraard doe ik hier zelf ook in volle overtuiging aan mee :-). De bekende ‘laatste loodjes’, die als je een maand later op vakantie zou gaan ook pas een maand later gevoeld gaan worden.

Inmiddels zijn we op televisie begonnen aan de zomerafleveringen van Robs Grote Tuinverbouwing. Hierin hebben we leuke items gemaakt met af en toe ook een terugblik naar het afgelopen seizoen. Dit betekent niet dat we op het tuinbedrijf al zijn gestopt. Veel mensen willen, terecht, nog even dat hun tuin voor de zomervakantie netjes wordt gemaakt zodat zij niet na de vakantie in een wildernis stappen. Juist nu met voldoende vocht, licht en warmte willen veel planten de groeispurt volop inzetten. Het lijkt alsof het ritme van de tuin niet helemaal gelijke tred houdt met het ritme van de mens. Als de tuin volop gaat groeien zijn wij juist aan het afbouwen en willen we relaxed languit liggen onder de Spaanse, Griekse of Franse zon.

Voor ons tuinmannen is het regel dat we pas met vakantie gaan als alle tuinen van klanten netjes zijn. Ik vind het als tuinman soms stiekem wel jammer dat veel mensen juist in een van de mooiste periodes van hun tuin een paar weken weg zijn en er dan niet van kunnen genieten. Vanuit beleving van de tuin gezien doen mensen die in de winter naar een zonnige plek op vakantie gaan het natuurlijk het slimst. Zij genieten van een mooie zomer in Nederland en gaan weg als je in Nederland niet meer in de tuin kunt zitten. Misschien ben ik niet genoeg tuinman om deze stap te zetten. Ik verheug me er enorm op om met mijn gezinnetje, net als vorig jaar, weer op pad te gaan. Een beetje het avontuur zoeken, even los te zijn van het dagelijkse leven in Nederland en na te denken over het komende jaar.

Misschien is het voor thuisblijvers die nu niet de mogelijkheid zien om weg te gaan een fijne gedachten dat de tuin deze paar weken prachtig is. Genoeg reden om volop van te genieten.

Tot over een paar weken, vol met nieuwe plannen en ideeën!

Zomerse groet, Ivo

  Nieuwsbrief  

Ontvang al het leuks van PlantPlezier elke week in je mailbox!