Ivo's column - Week 41  

Herfst

Deze week kreeg ik de vraag wat er nu zoal te doen is in de tuin. Het idee achter de vraag was dat alles toch maar doodging en we langzaam afscheid moeten gaan nemen van het plezier buiten. Dat is zeker niet het geval.

Nog blijven maaien

Oktober is een hele belangrijke maand in de tuin. De bodemtemperatuur is nog hoog waardoor bijvoorbeeld gras nu nog gewoon door blijft groeien. Dit betekent dat je nog even door moet blijven maaien. Het verschil met maaien in de zomer is dat het nu wel belangrijk is het afgemaaide gras weg te halen. Gras verteert minder goed en kan een laag vormen waardoor het gras verstikt.

Delen

Veel planten zijn uitgegroeid en misschien denk je erover om juist nu je tuin op de schop te nemen en sommige planten te delen. Het voordeel van het nu delen is dat de planten zich in deze periode, dankzij de hoge bodemtemperatuur, nog net een beetje kunnen herstellen voor de winter.

Bollen planten

Ben je desondanks lekker in de tuin aan het wroeten, vergeet dan niet om juist nu bollen te planten. Dit is een werkje waar je vanaf januari al plezier van kunt hebben, omdat bollen het hele (voor)jaar kleur in de tuin kunnen geven.

Vijver

Heb je een vijver? Knip dan regelmatig zoveel mogelijk waterplanten weg voor ze ‘versnotten’. Een net over de vijver om blad van bomen uit het water te houden, spreekt voor zich. Al deze organische materialen gaan in de winter, met misschien ijs op het water, verder ontbinden en maken het water te zuur en daardoor minder geschikt voor bijvoorbeeld vissen.

Snoeien van noot

Mocht je de notenboom wat terug willen snoeien, ook daarvoor is het nu het geschikte moment. Een noot wil het liefst in de nazomer worden gesnoeid. Nou ja, het liefst wordt hij helemaal niet gesnoeid als je het hem zou mogen vragen, maar als hij naar de kapper moet, dan is dit het beste moment. Dit heeft te maken met de sapstroom in de takken.

Genoeg te doen en voor ieder wat wils zou ik zeggen. Veel plezier!

Groene groet,

Ivo

  Nieuwsbrief  

Ontvang al het leuks van PlantPlezier elke week in je mailbox!