Ivo's column - Week 46  

Een warm begin van de Herfst!

De herfst is op 21 september begonnen, maar tot nu toe hebben wij pas een paar regenbuien en herfststormen gehad. De zomer is redelijk lang blijven hangen. Afgelopen weken piekte het kwik in de thermometer soms zelfs tot wel 20 graden! Langzaam worden de bomen kaler en valt er een deken van gekleurde blaadjes over ons landschap. Zou de kou dan ook zijn intrede gaan doen binnenkort? Ik vind de herfst altijd erg mooi, de natuur kleurt in allerlei tinten en heeft zo zijn eigen geur. En het allerleukste? In het bos met de kids lekker door de bladeren rennen.

Wat een mooie manier eigenlijk van de bomen om de winter te overleven! Als het koud is kunnen de boomwortels geen water meer opnemen en bladeren hebben water nodig. Doordat ze hun bladeren laten vallen beschermen de bomen zichzelf tegen de kou.

Ik heb er ook nog goede jeugdherinneringen aan! Ik weet nog dat ik het vroeger niet kon laten om op weg naar school een hele hoop blaadjes te verzamelen en ze allemaal mee te nemen om er een collage van te maken. Mijn moeder zag mij alweer aankomen met tassen vol blaadjes in alle soorten en maten. Of een groot eikenblad spatten met ecoline, wie heeft dat niet gedaan op de kleuterschool en het is nog steeds leuk!

Er zijn mensen die gedeprimeerd worden als de eerste bladeren vallen. Het klinkt misschien vreemd, maar ik snak naar de herfst en naar de wintertijd! Als het vroeg donker wordt, vind ik het heerlijk om het binnen gezellig te maken met lampen en kaarsen en met familie thuis te zijn. Ik heb het gevoel dat mensen, zeker in de donkere maanden, te weinig om zich heen kijken. Het is toch fantastisch om te zien hoe de wereld om je heen verkleurt en het landschap een totaal nieuw uiterlijk krijgt?

Herfst

Ivo met herfstasters

Op een mooie herfstdag vind ik het ook heerlijk om bezig te zijn in de tuin. Veel mensen denken dat er na de zomer weinig meer te doen is in de tuin, maar niks is minder waar! Er kan nog van alles geplant worden. Wist je dat het nu het perfecte seizoen is om rozen te planten en bloembollen in de grond te stoppen? En als het nou een echte stormachtige herfstdag wordt, dan kun je in huis ook van alles met kamerplanten doen. Haal het groen in huis als het buiten langzaam verdwijnt!

Hopelijk lees je mijn column over twee weken weer!

Groeten van Ivo

  Nieuwsbrief  

Ontvang al het leuks van PlantPlezier elke week in je mailbox!