Ivo's column - Week 36  

Het wuivende hart van je tuin

Voor al het goede dat grassen ons brengen, willen zij af en toe wat terug. En wel bloed, mensenbloed het liefst. De hogepriesters die dit offer moeten innen zijn soorten als het pampagras (Cortaderia). Een grassoort met vlijmscherpe randen die nietsvermoedende passanten open haalt met een snee die ook niet makkelijk stopt met bloeden.

Toch heb ik dit ongemak graag over voor een soort waaraan wij niet alleen ons bestaan danken, -zonder gras zouden we nooit met bijna zevenenhalf miljard mensen op deze aarde kunnen wonen-, maar die ook de liefde voor tuinen bij veel mensen nieuw leven inblies.

Iedereen kent wel de strakke buxus/taxustuinen die een aantal jaren geleden erg populair waren. Prachtige tuinen waarin weinig soorten voorkwamen. Toen het wuivende karakter van grassen aan deze strakke vormen werd toegevoegd ontstond er niet alleen een spannendere tuin, maar werd ook de deur opengezet naar een ander soort tuin. Een tuin met bloemen. Eindelijk! De tuin die nu weer populair is. Grassen maakten dat mensen meer oog kregen voor beweging en verandering in de tuin. Als hovenier ben ik grassen daarvoor zeer dankbaar, want dat maakt mijn werk veel interessanter.

Rob is nooit gestopt met het gebruik van grassen in zijn ontwerpen. Dat september de grassenmaand is weet ik zo goed omdat hij mij altijd op het hart drukte in september grassen mee te nemen als ik planten ging halen. ‘De grassen zijn in september op z’n mooist’ drukte hij me op het hart. De aren komen boven het blad uit en hebben zelfs in de winter met een beetje rijp nog veel sierwaarde. Misschien zijn grassen wel het hart dat in iedere tuin moet kloppen. Van grasveldje tot siergrassen, in iedere tuin staan grassen mooi. En dat een gras daarvoor af en toe een beloning vraagt, acht kniesoor die daar over piept.

Groene groet, Ivo

Toch is de Cortaderia een prachtig imposant gras in je tuin. Een blikvanger. Niet voor niets is hij erg populair. Wil je meer weten over dit gras of hem bestellen. Kijk dan even hier.

Ook deze week ging er wat mis tijdens de opnamen van de column. Bekijk de BLOOPER door op de foto te klikken.

 

 

 

 

  Nieuwsbrief  

Ontvang al het leuks van PlantPlezier elke week in je mailbox!