Ivo's column - Week 01  

Goede voornemens 2.0

Ieder jaar hebben veel Nederlanders dezelfde goede voornemens op de lijst staan; afvallen, meer sporten, meer met familie zijn, stoppen met roken, enzovoorts. Nooit lees ik eens het goede voornemen om meer in de tuin te werken en dat terwijl juist dit voornemen, alle andere goede voornemens overbodig maakt!

Wie denkt er immers nog aan roken op het moment dat hij een boom omzaagt in de tuin? Je hebt al je adem nodig om de klus goed en wel te klaren. Dit geldt overigens ook voor het verplanten van een grote boom of stuik. Een peuk opsteken is dan waarschijnlijk wel het laatste waaraan je denkt.

En, hoe leuk is het om de tuin gezellig samen met familie of vrienden aan te pakken. Automatisch pakt iedereen een taak die hem of haar het beste ligt en vele handen maken niet alleen licht werk, er is altijd wel iemand die iets interessants ontdekt; een hele slakkenfamilie weggedoken voor de kou onder een rondslingerend stuk plastic of een nestje in de haag waarin ongemerkt toch vogeltjes hebben gebroed.

Regelmatig rennend een blokje om is natuurlijk ook heel gezond, maar geeft lang niet zoveel voldoening zoals tuinwerkzaamheden dat doen. In de tuin werken geeft immers direct zichtbaar resultaat en door regelmatig bezig te zijn, worden grote klussen verdeeld in kleine klusjes. Wist je bijvoorbeeld dat door regelmatig de bestrating te vegen (heel goed voor de conditie!) het onkruid zich minder makkelijk nestelt?

Oftewel tuinieren slaat meerdere vliegen in één klap; je bent actief bezig – als het even kan gezellig met je hele familie – het leidt je af van slechte gewoonten én je tuin ziet er verzorgder en frisser uit.

Nu de eerste goede voornemens misschien al zijn gesneuveld, is het tijd voor de herkansing met maar één goed voornemen: meer bezig zijn in de tuin!

Ik zie je daar 😉

Goede groet, Ivo

  Nieuwsbrief  

Ontvang al het leuks van PlantPlezier elke week in je mailbox!