Ivo's column - Week 23  

Goede Tuinen Slechte Tuinen

Het begint weer tijd te worden om planten op te binden. Klinkt als een ouderwets werkje en mij werd laatst gevraagd waarom dit nodig is. Het opbinden van planten doe je om er simpelweg voor te zorgen dat de ene plant niet op de andere plant valt en één van beide dood gaat. Je zorgt er zo voor dat alle planten in je tuin kunnen blijven groeien en elkaar niet in de weg zitten.

Veel mensen denken dat het leven van een plant over rozen gaat. Een border vol bloemen, die alleen maar vragen om mooi gevonden te worden. Niets is minder waar, want het leven als plant in een tuin is een ware soap met verbintenissen, liefde en moord. ‘Goede Tijden Slechte Tijden’ is er niets bij.

Neem nou een plant als ‘Verbascum’ of ook wel Toorts genoemd. De Ludo onder de planten. Met z’n charmante grijze blad pakt hij iedereen in. De plant begint als prachtig contrast in je groene border. Door iedereen gewaardeerd, maar laat je niet misleiden. Zodra de plant goed en wel voet aan de grond heeft gekregen komt in het tweede jaar zijn ware aard naar boven.

plantplezier - column - verbascum

De plant neemt een enorme groeispurt en onder de aaibare bladeren verdwijnen de mooie groene planten  die er omheen stonden. Deze worden verstikt en sterven een jammerlijke dood. Moord!

De ‘Laura en Robert van de tuin’ is de combinatie die je steeds minder samen ziet, maar wel een ijzersterk duo vormden. Want de klassieke combinatie van rozen met lavendel is niet voor niets. Sommige rozen kunnen last krijgen van luizen en mieren en laat daar lavendel nu goed tegen te helpen. De Oost-Indische kers zorgt er overigens voor dat bloedluis, rupsen, slakken, mieren en muizen uit de fruitbomen blijven en een muntplantje houdt koolvliegjes op afstand van de koolsoorten. Dit zijn niet de enige succes duo’s, want gelukkig wordt er nog heel veel meer samengewerkt tussen planten onderling. Neem bijvoorbeeld bieten en uien die elkaars groei versterken of sla en kervel voor mooie kroppen zonder luis, tomaten en afrikaantjes tegen witte vlieg, radijs en sterrenkers tegen de aardvlo.

Tóch blijft het altijd opletten. Voor je het door hebt, heb je een zomerstop als blijkt dat je munt naast kamille hebt gezet. Haat en nijd die twee. En die cliffhanger wil je natuurlijk niet.

Groene groet, Ivo

  Nieuwsbrief  

Ontvang al het leuks van PlantPlezier elke week in je mailbox!