Ivo's column - Week 10  

Een bitter zuur stukkie met een zoete conclusie

President Trump zou trots zijn op de Amerikanen als zij zich net zo zouden uiten als wij in Nederland doen wanneer er een belangrijke sportwedstrijd gespeeld wordt.

Wij houden van oranje!

Massaal wordt een heel land oranje. Het op bittere toon herhalen van een slogan als ‘America First’ om iedereen te overtuigen is bij ons niet nodig. Wij zingen ons zoet en op de eerste plaats met: ‘Nederland, o Nederland, jij bent een kampioen. Wij houden van oranje (…)’ want oranje is de kleur die ons verbindt.

Wil je alvast weten hoe het voelt om de eerste citrusboer van Nederland te worden. Begin dan nu alvast in het klein met deze leuke citrusplanten

Huis van Sinaasappel?

Ik hoef niemand uit te leggen dat we die nationale kleur hebben te danken aan ons Koningshuis. ‘Het huis van Oranje’ of, zoals je het voor president Trump vanuit het Engels ook zou kunnen vertalen: ‘Het huis van Sinaasappel’. Want sinaasappel en oranje worden hetzelfde geschreven. Dankzij de context van een zin wordt duidelijk of er met ‘orange’ een kleur, of een citrusvrucht wordt bedoeld. Nu nemen wij aan dat wij altijd voor de juiste vertaling van ‘orange’ hebben gekozen. Maar inmiddels weten we dankzij president Trump, dat er al jaren heel veel nep nieuws de ronde doet. Ik vraag me af wanneer we horen dat we jarenlang voor de gek zijn gehouden met een verkeerde vertaling en er uit alternatieve feiten is gebleken dat wij wel degelijk een ‘Huis van Sinaasappel’ en niet van oranje hebben.

IMG_6501

Nationale trots

Zouden we onze nationale trots iets minder overtuigend uiten als blijkt dat we een huis van sinaasappel op de troon zouden hebben? Ik denk het niet, maar het zou er in ieder geval heel anders uitzien. De oranje wimpel bij de vlag zal vervangen worden door een sinaasappel op de punt van de mast. En met de Elfstedentocht dragen we van die grappige ronde petjes van een bekend sinaasappelmerk in plaats van de alom bekende mutsen.

Rob en Ivo - plantplezier - bakker.co - citrus

Zo uit de doos in de woonkamer of tuin

Met evenveel enthousiasme kleuren we de stadions weer oranje. Dit keer met supporters die zich als sinaasappel verkleden. Het stadion zal er uitzien als een fruitmand. Citrusfruit zal ons belangrijkste exportproduct worden, mede dankzij het sneller opwarmen van de aarde.

En bekijk het filmpje dat Ivo maakte om meer over deze bijzondere plant te weten te komen

Nederland wordt citruskampioen

Ik begrijp best dat na het lezen van mijn column president Trump zuur zal kijken als hij beseft dat wij zelfs met alternatieve feiten in Nederland prima uit de voeten kunnen. Met America First wordt Nederland citruskampioen. Klinkt best goed toch?

Groene Groet, Ivo

Bakker logo nieuw

En succes met stemmen komende week!

  Nieuwsbrief  

Ontvang al het leuks van PlantPlezier elke week in je mailbox!