Ivo's column - Week 20  

‘Een slimme meid vertrekt zelf voordat ze wordt verlaten’

Ken je dat? Je wordt ineens overspoeld door een emotie, bijvoorbeeld een gevoel van geluk, maar je weet niet waar het vandaan komt.

Grote kans dat je iets hebt geroken, want geur zit voor een belangrijk deel aan onze herinnering gekoppeld en zit in ons lange termijn geheugen. Je ruikt iets en voelt daar dan een emotie bij. Misschien weet je direct de geur aan de situatie te koppelen, maar vaak is het zo dat je even in je herinnering naar dit gevoel of deze stemming uit het verleden moet graven. Dit wordt door geheugenpsychologen het ‘Proustfenomeen’ genoemd. Bijzonder is het wel dat de geur bij ouderen vaak afneemt, terwijl zij steeds beter op basis van geur herinneringen op kunnen roepen. Beter zelfs dan jongere mensen.

Een bloem waaraan waarschijnlijk heel veel mensen een goede herinnering, hebben is de Stephanotis ofwel de bruidsbloem. Het is natuurlijk een inkoppertje om deze bloem te koppelen aan de trouwdag en te denken dat het waarschijnlijk daarom een goede herinnering oproept. Marilyn Monroe is een goed voorbeeld van iemand die de geur van Stephanotis erg waardeerde, ondanks de loop van haar liefdesleven. Marilyn staat niet bepaald bekend om haar gelukkige leven en relaties, maar zette haar huis vol met Stephanotis. ‘Omdat de geur haar gelukkig maakte’, zoals ze zelf zei. Geur gaat boven alles en ik ken dan ook werkelijk niemand die de geur van deze bloem niet als prettig ervaart. Sinds ik dit verhaal over Marilyn en de Stephanotis heb gehoord moet ik altijd aan haar denken als ik deze plant ruik, of zie. Gek eigenlijk, want zij maakt niet echt deel uit van mijn jeugd.

‘Een slimme meid vertrekt zelf voordat ze wordt verlaten’ is een van haar uitspraken. Ik vind zo’n uitspraak verdrietig om te horen. Een icoon uit de jaren vijftig en zestig die blij wordt van de geur die symbool staat voor trouw en liefde, maar zelf weinig basis in de liefde gekend lijkt te hebben. Ik hoop dat deze prachtige plant met heerlijk geurende bloemen haar heel veel mooie herinneringen bracht. Ik denk het wel. En als het zelfs Marilyn lukte blij te worden van deze plant, dan moeten wij dat ook kunnen.

Ik bestel hem meteen, ook al heb ik niets om over te klagen.

Groene groet, Ivo

Bestel hier met actiecode PLANTPLEZIER je Stephanotis

  Nieuwsbrief  

Ontvang al het leuks van PlantPlezier elke week in je mailbox!