Ivo's column - Week 48  

Een prinses met Kerst, een mooie traditie

Sinterklaas staat voor de deur, maar stiekem hebben we ook al onze blik voor een deel gericht op Kerst. Rob en ik zijn al druk bezig met de opnamen van tuinen die rond de Kerst zullen worden uitgezonden.

Tradities worden al vele jaren aangepast

December is een tijd van tradities en soms worden tradities aangepast omdat de tijd daarom vraagt. Kerst is daar zo’n voorbeeld van. Een feest waarin de geboorte van het kindeke Jezus wordt gevierd. Een feest dat om die reden dan ook weinig met een Kerstboom, pakjes, of zelfs een Kerstman te maken heeft. Toch zijn al deze elementen aan dit feest toegevoegd. In eerste instantie om het feest ‘geschikt’ te maken voor de Germanen die tot het Christendom bekeerd moesten worden. De datum van Kerst en ook Kerstboom zijn allemaal ‘geleend’ van de Germanen die rondom Kerst hun zonnewende vierde. De pakjes hebben we de laatste decennia zonder moeite overgenomen van de Amerikanen.

Kerstster in Mexico

Nadat Europa zich het Christendom had eigengemaakt trokken de Europeanen de zeeën over. De Spanjaarden belandde onder anderen in Mexico waar zij ook het Christendom weer gingen aanpassen om de oorspronkelijke Mexicanen mee te krijgen voor hun Katholieke geloof. De Poincettia bloeide hier rond de Kerst met prachtige bloemen die op sterren lijken. En ja, je voelt hem al aankomen, ‘de Ster van Bethlehem’ was gevonden met deze plant.

Natuurlijk haalden de Spanjaarden deze plant ook naar Europa waar we al vele, vele jaren van deze prachtige Kerstplant genieten. Ik denk dat iedereen bij het zien van deze plant een Kerstgevoel krijgt.

 De allermooiste kerstster

Inmiddels is de plant uitgegroeid tot een ware schoonheid. De allermooiste Poincettia heet dan ook niet voor niets Princettia. Dè prinses onder de Kerststerren. Ik denk dat vanaf nu met de viering van de geboorte van de koning der koningen, er ook een prinses bij ieder wiegje hoort te staan. Een mooie traditie.

Groene groet, Ivo

ivo - plantplezier - column

Wil je weten welke Princettia bij jou past. Lees dan ook even de Plant Tip van deze week

nieuw-logo-bakkercom_nl-e1456326870695

Vergeet voor korting niet actiecode PLANTPLEZIER te gebruiken als je wilt bestellen

plantplezier - blooper - ivo

BLOOPER Wie zegt dat vloggen makkelijk is? He Ivo ;-)

  Nieuwsbrief  

Ontvang al het leuks van PlantPlezier elke week in je mailbox!