Ivo's column - Week 13  

Een plant die klopt

Soms kan ik echt blij worden van een plant. Klinkt misschien wat overdreven, maar het is leuk als iets klopt.

Deze week kregen we van onze partner Bakker.com de primeur van een plant die helemaal past in Nederland. Een plant die al een tijdje te vinden is in ons klimaat, maar nu zo is aangepast dat het mij, als tuinman, zelfs helpt bij het droog houden van de tuin.

In mijn vlog liet ik de nieuwe vijg al zien en ik vind het altijd bijzonder hoe kwekers constant bezig zijn planten aan te passen. Deze vijg is een superleuke plant omdat de vruchten blijven hangen en in het najaar zelfs opzwellen met water uit de bodem. Met dit vocht beschermt de vijg zijn vruchten tegen vorst. Dit is min of meer hetzelfde principe als hoe kwekers bloesem van fruitbomen in het voorjaar beschermen tegen vorst door ze nat te spuiten. Water, opgenomen uit de bodem, dat we zeker in ons drassige landje in de natte periode van het jaar vaak goed kunnen missen. In de zomer geeft de vijg het vocht weer af aan de bodem om een vochtig klimaat rondom de wortels te houden en gebruikt het natuurlijk ook om zelf te groeien. Deze vijg kan door de grote wateropname zelfs een bijdragen leveren aan de waterhuishouding in onze tuin. Enige nadeel is dat de vruchten iets minder lekker zijn. Kniesoor die daarop let.

Wie weet wordt deze plant wel onze nationale trots en wordt hij uiteindelijk overal in Nederland aangeplant om drassige gebieden droger te krijgen. Nu alleen nog wachten op planten die warmte uitstralen, of planten die licht geven. Of sla ik nu door. 😉

Bakker logo nieuw

Wil je meer weten over de mogelijk nieuwe nationale trots? Of wil jij ook zo’n bijzondere plant thuisbezorgd krijgen? Kijk dan op de site van Bakker.com. De voorraad is beperkt, omdat het nog een nieuwe plant is. En vergeet actiecode PLANTPLEZIER niet te gebruiken. Veel plezier met je plant.

Groene groet,

Ivo

  Nieuwsbrief  

Ontvang al het leuks van PlantPlezier elke week in je mailbox!