Ivo's column - Week 40  

Een beetje kleur

Deze week mocht ik de tuin aanleggen bij Nadine en Fouad. Een leuk stel dat mij door de ‘roots’ van Fouad aan het denken zette over de prachtige blauwe Majorelletuin van Yves Saint Laurent in Marrakesh.

Marjorelletuin

De tuin is ontworpen door de Franse kunstenaar Jacques Majorelle. De beste man raakte in 1910 op zijn rondreis door het Midden-Oosten zo onder de indruk van de lichtval en de kleuren in dit deel van de wereld, dat hij besloot zich in Marokko te vestigen. Majorelle kocht in 1924 een stuk grond aan de rand van de Palmeraie en bouwde hier zijn “Bou-Saf-Saf”. Rond het huis legde hij een botanische tuin aan met zeldzame planten uit de hele wereld: cactussen, Yucca’s, jasmijn, bougainville enzovoort. Na de dood van Majorelle raakte de tuin in verval en werd door de Franse couturier Yves Saint Laurent en zijn partner gekocht. Vervolgens werden nog meer zeldzame planten door de mannen aan de tuin toegevoegd.

Nu ben ik een echte plantenman en natuurlijk bekijk ik deze tuin ook om de planten die er staan. Toch kan ik niet anders zeggen dan dat de prachtige kobaltblauwe kleur in deze tuin alles overtreft.

Dit zouden we in Nederland misschien ook meer moeten doen. Kleur brengen in de tuin. Geen brave kleuren als groen of grijs, maar felblauw, vrolijk oranje of knalgeel. 😉

Verf ze! Ivo

 

  Nieuwsbrief  

Ontvang al het leuks van PlantPlezier elke week in je mailbox!