Ivo's column - Week 27  

日ジュエリ Dag van de juwelen

In het voorjaar schreef ik deze column en wilde ik een nieuwe feestdag introduceren. Misschien vormde mijn column de aanleiding om je enthousiast te maken voor een Japanse esdoorn. Ik hoop dat deze prachtige struik nu prachtig bij je staat te schitteren. Zo niet, dan heb je in het najaar weer de mogelijkheid.

Onze feesten hebben indirect nog met natuur te maken. Kerst was oorspronkelijk het feest van de Germanen die rond Midwinter, 21 december, de winterzonnewende vierden waarbij het boze werd verjaagd en het licht werd begroet.

Van Pasen wordt algemeen aangenomen dat de oorsprong ligt in het vieren van lentefeesten in deze periode. Beide feesten zijn min of meer overgenomen door de Christelijke traditie.

Japanners kennen nog wel dagen waarin de natuur centraal staat. Er zijn feesten die mij als tuinman natuurlijk enorm aanspreken, zoals het kersenbloesem feest (Hanami Matsuri) of de dag van het groene loof (Mindori no hi).

Tijdens het bloeien van de kersenbomen worden er massaal picknicks in het park georganiseerd. Mensen trekken in grote getalen naar het park om met manden vol voedsel, goede zin en veelkleurige zitkleden onder de bloeiende bomen dit feest te vieren. Het in korte tijd bloeien en weer afvallen van de bloemblaadjes, symboliseert de vergankelijkheid van het leven. ‘Het duurt maar kort, dus geniet ervan’ is wat het feest met zich meedraagt.

Een ander feest is de dag van het groene loof. Met dit feest wordt de belangrijkheid van de natuur gevierd. Iets dat wij nog weleens lijken te vergeten.

De Japanners brachten mij zo op een idee temeer omdat ik regelmatig zelf een prachtig symbool plant in tuinen of bloembakken. Daarom de introductie van een nieuw feest: de dag van de juwelen. Symbool voor deze dag staat natuurlijk de Japanse esdoorn, mocht je dit nog niet begrepen hebben. Op deze ‘dag van de juwelen’ vieren we hoe mooi de natuur is. Niet alleen in de lente, maar zeker ook in de zomer, herfst en winter. De Japanse esdoorn is echt in ieder jaargetijde mooi dankzij gekleurde bladeren en fraaie stammetjes.

Ik zie graag je foto’s op Facebook verschijnen van jouw nieuwe Japanse esdoorn in de tuin, op je balkon of in een bak op het terras.

Leve de lente, zomer, herfst en winter! Leve het leven!

Groene, rode, gele of gestreepte lente groet, Ivo

PlantPlezier is mede mogelijk gemaakt door:

  Nieuwsbrief  

Ontvang al het leuks van PlantPlezier elke week in je mailbox!