Ivo's column - Week 07  

Bonsai is helemaal niet saai

We horen en kijken graag naar verhalen. Uren online en on demand kijken we naar series en films. We volgen het leven van anderen en ontsnappen even aan onze eigen werkelijkheid. We vinden ons leven vaak saai, maar laten op social media alleen de kant van ons zien die suggereert dat we juist heel happening zijn. Ingecheckt bij …, uit eten met -naam tag-, -naam tag-, Like duim/ hartje/ smiley. Alles is snel, zelfs bij ons in het programma. Want eigenlijk is het niet normaal dat we in een paar dagen een hele tuin aanleggen. En dat iedere week weer.

IMG_6100

Iedereen heeft een saai leven

Laat me je uit de droom helpen. Iedereen heeft af en toe een saai leven. En dat is maar goed ook. Niemand kan de hele dag aan een bungeekoord jumpend door het leven gaan. De vraag is alleen of juist niet ook deze momenten meer gekoesterd moeten worden.

De tijd nemen om op je gemak in een schuurtje een boot van hout te bouwen. De tijd nemen om je tuin aan te leggen. De tijd nemen om te schilderen. Jezelf tijd gunnen om een bonsai boom te kweken.

Bekijk ook de video die Ivo over bonsai maakte over 50 jaar genieten van bonsai

Het verhaal van de boom

Bij bonsai draait alles om het verhaal dat je bij de boom bedenkt en op basis van dit verhaal ga je de boom vormgeven. Is jouw boom een exemplaar die is scheefgegroeid door de wind? Is hij juist heel mooi vertakt en haast symmetrisch? Of groeit jouw boom hangend alsof hij tussen rotsen hangt en regelmatig een flink pak sneeuw over zich heen krijgt?

Alles draait bij bonsai om het karakter dat je wilt neerzetten met je boom.

IMG_6097

De tijd nemen

Dat kost je tijd en die tijd gaat natuurlijk af van je tijd op Netflix of Facebook. Ook het posten van je bericht dat je de takjes van jouw bonsai weer met draadjes een andere vorm hebt gegeven zal misschien minder ‘Vind ik leuks’ opleveren dan je gewend bent.

Toch is er een manier om het beiden te hebben. Een prachtige bonsai en tijd genoeg om toch online zichtbaar te blijven. Bekijk daarvoor de video die ik maakte.

Interesse in een mooie decoratieve bonsai. Hier kun je kiezen welke vorm en dus welk verhaal van de boom, het beste bij jou past. Ik ben benieuwd hoeveel ‘Likes’ dat oplevert in ons niet saaie leven op social media. 😉

Groene groet, Ivo

Wil je meer weten over het zelf kweken van bonsai, kijk dan even hier.

bakker-logo-nieuw

  Nieuwsbrief  

Ontvang al het leuks van PlantPlezier elke week in je mailbox!